Eten voor en na je training.

Wat voor doel je ook voor ogen hebt; of je nu wilt afvallen om in de zomer goed voor de dag te komen in de nieuwste badmode, of als Arnold Schwarzenegger je grote idool is en je elke dag zo hard mogelijk in de sportschool wil buffelen om op hem te lijken, voeding is cruciaal. Voeding mag je niet onderschatten. Het is een zeer belangrijk aspect van je herstel en zorgt ervoor dat je snel weer fit bent om aan de volgende training te beginnen. Maar wat is het beste moment om te eten en wat eet je dan zoal?

Het beste moment om te eten voor een training verschilt sterk per persoon. Een algemene vuistregel is dat je 3 uur voordat je gaat trainen een volledige maaltijd inplant en dat je 1 uur voordat je begint nog iets lichts snackt. Maar er zijn ook mensen die 1 uur voor de training nog een maaltijd naar binnen werken, zonder dat ze daar last van hebben tijdens het sporten. Dit hangt dus erg af van je voorkeur.

Luister vooral naar je lijf en doe wat goed voelt. Zorg wel dat je iets eet, sporten op een lege maag is niet aan te raden! Het zorgt voor minder energie waardoor je moeite hebt met concentreren en je het mentaal erg zwaar voor jezelf maakt. Verder daalt je glucoseniveau en kan je licht worden in je hoofd met flauwvallen tot gevolg. Voor de training eet je dus een volledige maaltijd en als lichte snack kan je denken aan een stuk fruit, een mueslireep of wat crackers.

Tijdens je training hoef je doorgaans niets te eten. Pas na sessies van langer dan anderhalf uur heeft je lichaam koolhydraten nodig die je zou kunnen aanvullen met sportdrankjes, limonadesiroop of dextrose in je bidon. Lang niet altijd duurt je training anderhalf uur en zeker als je wilt afvallen kan je het beter gewoon bij water houden.

Meteen na de training wil je je lichaam een beetje energie geven. De glycogeenvoorraden moeten aangevuld worden waarvoor een banaan of wat dextrose de uitkomst zijn. Als je het extra goed wil doen neem je ook meteen wat eiwitten door wat kwark te eten, een ei of een eiwit-shake. De koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam snel weer energie krijgt om vermoeidheid tegen te gaan, zodat je binnen no-time klaar bent voor de volgende training. De eiwitten zorgen ervoor dat je spieren herstellen en worden opgebouwd, wat sterkere spieren tot gevolg heeft. Tevens zorgen eiwitten ervoor dat koolhydraten meer effect hebben, omdat ze beter door je lichaam worden opgenomen. Binnen dertig minuten na je training eten is dus cruciaal voor je herstel.

Dit alleen is niet genoeg. Binnen twee uur na je sessie wil je je lichaam aanvullen met alles wat het nodig heeft. Zorg dat je een volledige maaltijd plant, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam goed kan gebruiken. Een goede hoeveelheid koolhydraten (het liefst complexe en geen snelle) heb je sowieso nodig en een flinke hoeveelheid eiwitten kan geen kwaad als je flink aan de gewichten hebt lopen trekken. Als vuistregel kan je 1 gram koolhydraat per kilogram lichaamsgewicht aanhouden. Er wordt wel eens gezegd dat je beter niet na 20:00 nog kan eten, maar dit gaat niet op als je nog geen goede maaltijd hebt gehad na je training. Belangrijker dan 's avonds minder eten, is zorgen dat je lichaam voldoende voedingsstoffen heeft om aan het herstel te werken. Hoe de maaltijden er vervolgens uitzien is aan jou, iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeur en er zijn eindeloos veel variaties zolang je maar de goede voedingsstoffen binnenkrijgt!